Vážení zákazníci, přinášíme vám pár tipů na to, jak docílit výborného, takřka dokonalého salátu. Základem jsou vždy ty nejkvalitnější suroviny - sezónní zelenina, bylinky, ovoce, kvalitní sýry, olivy a další potraviny, které do něj používáte. Ty vám totiž zajistí dobrý základ salátu. Zbývá ale ještě jeho dochucení... což je ta poslední finální dokonalá tečka.
Letní čas nám poskytuje zásobu sladkých rajčat. U nich se přimlouváme, abyste je nedávali nikdy do lednice. Nejlepší je, pokud si je sami pěstujete, je utrhnout chvíli před nakrájením. Nejlépe za slunečného počasí, kdy jsou hezky vyhřátá od sluníčka a jsou nádherně aromatická. Nebo zajít na některý z okolních trhů, či zajet přímo k pěstitelům, kterých je u nás okolo Brandýsa nad Labem několik. Dají se koupit různé druhy barev, tvarů a velikostí. Následují okurky, papriky, zelené fazolky, sladká cibulka, česnek, křehké saláty, kukuřičné klasy... Z ovoce do salátů jsou výborné broskve, nektarinky, cukrové i vodní melouny. Z bylinek doporučujeme bazalku, mátu, hladkolistou petrželku, koriandr, oregano, pažitku...
V našem sortimentu najdete několik surovin pro tu nejlepší zálivku do vašeho salátu. Základ tvoří olivový olej, potom kvalitní ocet, pár špetek soli, čerstvě mletý černý pepř. Pro obměnu lze použít místo octu i citronovou šťávu nebo použít oboje, přisladit můžete tekutým medem, javorovým či agávovým sirupem. Pikantnost zase zajistí lžička dijonské nebo jiné hořčice, kousek drceného česneku, sekané petrželky. Zajimavý je třeba sherry ocet, který používáme do zálivky v poměru 0,5 lžičky sherry octa, 1 lžičky citronové šťávy a 1 lžičky tekutého medu nebo jiného sladidla. Tento ocet má lehce oříškovou chuť a je výrazný. Určitě ho někdy vyzkoušejte.
Klasická zálivka, kterou často děláme je vinaigrette.
Suroviny na její výrobu pro 4 osoby jsou:
4 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky vinného octa (červený je klasika, ale použijte klidně i bílý, jablečný atd.)
2 špetky soli
špetku čerstvě mletého pepře
Vše prošlehejte metličkou a použijte do salátu.